DEGUSTACE VÍNA PRO ZAČÁTEČNÍKY

DEGUSTACE VÍNA PRO ZAČÁTEČNÍKY

 

Dnes jsou degustace vín oblíbenou společenskou zábavou. Dokonce by se dalo říci oblíbenou společenskou události. Degustací máme celou řadu. Řízené s vinařem (případně someliérem), neřízené, vertikální – kdy degustujeme vína jednoho výrobce z různých ročníků a oblastí, horizontální – ochutnávka vín od více výrobců, spojené většinou stejným ročníkem, odrůdou či oblastí. Další oblíbenou verzí je tzv. Slepá degustace, kdy ochutnáváme vzorky vín, které neznáme, a snažíme se určit o jaké víno se jedná.

Autor

Více
ÚPRAVY MASA – VAŘIT, PÉCT ČI GRILOVAT?

ÚPRAVY MASA – VAŘIT, PÉCT ČI GRILOVAT?

 

Kontrolní otázka: Co s masem před samotnou tepelnou úpravou?

Zahajovací část rituálu je maso pečlivě omýt pod tekoucí vodou. Maso dlouze nenamáčíme, prostě ho jen omyjeme vcelku pod proudem pitné vody. Z masa odstraníme blány a pokud možno také velké kosti. Podle potřeby maso naklepeme a okořeníme. Nezapomeňte, že prkénko, kde bylo syrové maso, musí ihned do dřezu!

Autor

Více
ČAJE – ROZDĚLENÍ A TIPY PRO JEHO PŘÍPRAVU

ČAJE – ROZDĚLENÍ A TIPY PRO JEHO PŘÍPRAVU

Čaj – jeho základní rozdělení a dobré rady pro přípravu čaje. Čaj je věrným společníkem každého dne. Někdy povzbudí, někdy uklidní, někdy je našim společníkem při posezení s přáteli, jindy zase doprovází naši večerní samotu. Ráno s ním snídáme, večer po něm usínáme. Zahřívá, s lžičkou medu léčí. Ať už pijete čaj černý, zelený či jasmínový, jste jen krok od toho stát se jednou čajovým znalcem.

Autor

Více
SÝRY

SÝRY

Sýr je součástí naší potravy již od počátku věků. Francouzi jej od nepaměti považují za své národní jídlo, které odráží jednak jejich povahu a jednak jejich dějiny. Široká škála sýrů zachycuje rozmanitost naší krajiny, umění mlékařů a mlékařek a společenský vývoj v průběhu let. Nejlépe to dokazují sýraři v klášterech, kteří svou práci vždy dělali svědomitě, a proto se jejich sýry kdysi používali namísto peněžité daně.

Autor

Více
IDEÁLNÍ OVOCE DO MRAZIVÝCH DNŮ

IDEÁLNÍ OVOCE DO MRAZIVÝCH DNŮ

 

Pod pojmem ovoce si každý představí šťavnaté dužinaté plody. Jsou převážně sladké a rostou nad zemí (na stromech či keřích). Pro nás je tato potravina z výživového i zdravotního hlediska velmi důležitá. Obsahuje cenné látky, které dodávají našemu tělu sílu a udržují ho fit i během mrazivých dnů.

RADY A TIPY DO KUCHYNĚ

RADY A TIPY DO KUCHYNĚ

 

Není nad to, ušetřit si čas díky nějakému tomu kouzelnickému triku. Pokud si myslíte, že tuto magii ovládají jen profesionální kuchaři v drahých restauracích, jste na omylu. Některé rady jsou všude známé, jiné tipy třeba uvidíte poprvé. Nachystejte si papír a tužku a jdeme na to.

Autor

Více
JAK UŠLEHAT PEVNÝ SNÍH

JAK UŠLEHAT PEVNÝ SNÍH

 

Kdo dělá sníh poprvé, určitě má obavy, jestli se mu sníh povede. Kdo dělá sníh často, přijde mu to nejspíše jednoduché. Abychom však měli pevný sníh, musíme dodržet pár pravidel.

Autor

Více
MÁSLO – CO MOŽNÁ NEVÍTE

MÁSLO – CO MOŽNÁ NEVÍTE

Máslo milujeme pro jeho výbornou a nezaměnitelnou chuť. Je to výrobek živočišného původu. Vyrábí se z mléka, respektive ze smetany. Aby se mohlo nazývat máslem, musí obsahovat minimálně 80% mléčného tuku. Zbytek tvoří voda, bílkoviny a laktóza. Dále obsahuje vitaminy A, D, E a K a také poměrně velké množství cholesterolu, takže bychom to s ním neměli přehánět. Malé množství nám neublíží, všeho je potřeba konzumovat s mírou.

Autor

Více