DEJTE CHAOSU V LEDNICI SBOHEM – SKLADUJTE POTRAVINY SPRÁVNĚ A PŘEHLEDNĚ

 

Znáte to také. Přijdete domů z nákupu a potraviny jen tak bez rozmyšlení vyskládáte do ledničky. Dáte je prostě tam, kde je zrovna volné místo. Víte však, že každá potravina má na uskladnění jiné nároky a i teplota v ledničce se proto liší? Poradíme Vám, jak správně v ledničce potraviny ukládat a které potraviny do ledničky dávat nemusíte či tam vůbec nepatří.

I taková přehledná lednička vám pomůže ušetřit mnoho času, nervů, ale i peněz. Při správném skladování se vám potraviny nebudou kazit, budete je mít na očích a neprošvihnete tak jejich lhůtu trvanlivosti.  Sáhněte si sami do svědomí a přiznejte si, kolik prošlých potravin už jste vyhodili? A to jenom kvůli tomu, že jste je v ledničce prostě nenašli…

Jaký je tedy ten správný systém pro ukládání potravin do ledničky? Teplota uvnitř ledničky se na různých místech liší. I proto tedy záleží, kde jsou jednotlivé potraviny uloženy. Nejchladněji bývá v ledničce ve spodní části. Směrem vzhůru se teplota zvyšuje a to asi o jeden stupeň na patro.

 

Spodní patro na zeleninu a ovoce

Na co slouží spodní šuplíkové boxy? Jsou určeny na ovoce a zeleninu. Víte, které druhy do lednice nepatří? Jsou to například brambory, cibule, česnek, ale také nezralá rajčata, banány, melouny, citrony či ananas. Ovoce ani zeleninu před uskladněním neumýváme.

 

Spodní přihrádka na maso

Spodní přihrádka nad boxy má teplotu 2 – 4ºC a je ideální pro uskladnění syrového masa. Maso je nejlepší uchovávat v celofánu nebo v dobře uzavíratelných nádobách. Vydrží zde bez úhony maximálně 3 dny.

 

Střední část – uzeniny a mléčné výrobky

Střední část s teplotou 4-6°C slouží k uskladnění uzenin a mléčných výrobků. Skladovat zde můžeme tedy i otevřené paštiky, šunku, uzeniny, sýry, jogurty a mléko. Uzeniny je nejvhodnější vyskládat na talíř a přikrýt folií. Kvalitní sýry vydrží i několik týdnů, ale musíte je obden přebalovat do fólie.

 

Nejvyšší patro – hotová jídla

Nejvyšší přihrádka, kde je teplota 7-8°C je ideální pro uskladnění hotových jídel Můžete si sem dát zbytky od oběda, ale také pudinky, dorty, zákusky nebo i chlebíčky. Jídlo je vhodné spotřebovat do dvou dnů. Do ledničky ukládáme vždy jídlo zcela vychladlé.

 

Dvířka ledničky – nápoje, vejce, plechovky

Dvířka lednice patří s teplotou cca 10ºC k těm nejteplejším. Spodní část je připravena k uskladnění a chlazení různých nápojů jako mléka, džusů, vína, piva či minerálky. Nad nimi je přihrádka vhodná k uskladnění vajec – vždy špičkou dolů. Nejvyšší police pak například na otevřené marmelády nebo různé zavařeniny či plechovky, ale také na margarín a máslo. Dvířka ledničky jsou ideální i k uskladnění načatých dresingů, tatarek, kečupů.

 

 

A jak pečovat o ledničku?

  • Ledničku nepřeplňujeme potravinami, které sem nepatří a potraviny umísťujeme rovnoměrně tak, aby mezi nimi proudil vzduch. Pokud jsou potraviny nalepené na stěně, plýtváme energií. Přeplněná lednička navíc málo chladí.
  • Odstraňujeme námrazu a ledničku pravidelně čistíme. Postačí nám octová voda. Vhodné jsou i pohlcovače pachů určené přímo pro ledničky.
  • Pravidelně kontrolujeme trvanlivost jednotlivých potravin, tak aby nedocházelo k plesnivění a šíření plísně na další potraviny.
  • Skvělými pomocníky k uložení jsou plastové krabičky. Prodlouží nám trvanlivost potraviny, ale i zabrání případnému pachu.

 

Co do lednice nepatří?

Víte, že nízká teplota může ovlivnit trvanlivost, chuť, ale i strukturu jednotlivých potravin? Do lednice tedy nepatří:

  • Zelenina – brambory, cibule, česnek, nezralá rajčata, batáty
  • Ovoce – banány, melouny, citrony, hrušky, jablka, ananas
  • Káva
  • Čokoláda
  • Neotevřený kečup, hořčice
  • Nenačatá marmeláda
  • Neotevřené plechovky a paštiky
  • Červené víno
  • Alkohol – nepotřebujeme-li ho zrovna vychladit
  • Chilli omáčka
  • Med
  • Pečivo
  • Čerstvé bylinky
  • Olivový olej

 

Dejte chaosu v ledničce sbohem a skladujte potraviny správně a přehledně.

Mohlo by Vás také zajímat