Kiwi je exotické ovoce, které se u nás docela dobře zabydlelo. Jaké má jeho konzumace výhody a jak s ním naložit v kuchyni se dočtete v následujícím článku.

 

Čínský angrešt?

Kiwi je plod aktinidie lahodné a pochází původně z oblasti Himalájí, v současné době se nejvíce pěstuje na Novém Zélandu a na pulty našich obchodů se přiváží z Itálie.  V roce 1974 dostalo toto ovoce obchodní název kiwi (podle ptáka kiwi), do té doby se mu říkalo čínský angrešt nebo také angrešt Číňana. Tvarem připomíná větší vejce a je porostlé jemnými chloupky. Uvnitř má zelenou sladkokyselou dužinu a přes dvě stě drobných jedlých semínek. Kiwi je bohaté na obsah vitamínu C, ten je skoro dvojnásobný oproti citrusovým plodům. Jeden kousek kiwi denně tak pokryje doporučenou denní dávku tohoto vitamínu. Není to ale jenom vitamín C, který nám kiwi nabízí. Kiwi je totiž i zdrojem vitamínů skupiny B, niacinu a vitaminu A, z minerálů to je pak draslík, hořčík, měď a železo. Ze všech druhů ovoce pak v sobě ukrývá nejvíc kyseliny listové. S naším zdravím dokáže tedy naprosté divy.

 

Kiwi snězte i se slupkou

Věděli jste, že chlupatá slupka je také po omytí jedlá?  Většina z nás ji ale oloupe a konzumuje jenom dužinu, čímž se ale ztrácí i množství důležitých látek. To, že se kiwi skvěle hodí do různých moučníků a řezů jistě nikoho nepřekvapí. Zkoušeli jste ale kiwi ve slané verzi? Kiwi se totiž skvěle hodí do studené kuchyně, převážně pak jako doplněk k sýrům. Vyzkoušet ho můžete ale i v kombinaci s listovým salátem a kuřecími nudličkami. Kombinace nevšedních chutí vás dostane. Z kiwi můžete připravit ale také marmeládu, ovocné saláty nebo ho přidat do smoothie. Kiwi si dobře rozumí s kokosem, ale také s jiným sladším ovocem. Nebojte se ani grilování. Kiwi napíchněte na špíz spolu s dalším ovocem (banány, ananas) potírejte medem nebo javorovým sirupem a krátce grilujte. Ovocné špízy se pak hodí jako netradiční příloha ke kuřecímu či krůtímu masu.

Plody vybíráme spíše tvrdší, které pak doma při pokojové teplotě brzy dozrají. Pokud koupíte nedozrálá kiwi a potřebujete je co nejdříve spotřebovat, přidejte k nim do igelitového sáčku zralá jablíčka, ta proces zrání urychlí a vy si tak brzy můžete pochutnat na této vitamínové bombě. Příliš měkká kiwi se pak hodí třeba na marmeládu.

Hledat

Kategorie