NETRADIČNÍ DRUHY SOLI – ZNÁTE JE?

NETRADIČNÍ DRUHY SOLI – ZNÁTE JE?

Obyčejná kuchyňská sůl už je zřejmě v dnešní době pasé.  Co takhle bylinková sůl, himalájská, zauzená nebo s lanýžem? To je pak aspoň dobrota hodna ocenění hvězdičkou!

Rozdíl je velký a odpovídají tomu i mnohonásobně dražší druhy, které můžete najít ve specializovaných prodejnách nebo e-shopech. Tyto rozdíly a odlišnosti však ovlivňují hlavně chuť a nemají vliv na naše zdraví. Proč tedy kilo soli v supermarketu stojí 10 korun a ve specializované prodejně stojí malý sáček skoro 400 korun? Kilo uzené indiánské soli stojí kolem 1000 korun! Proč tomu tak je?

Autor

Více
OVESNÉ VLOČKY – ZÁZRAČNÁ OBILOVINA

OVESNÉ VLOČKY – ZÁZRAČNÁ OBILOVINA

Ještě jste nepodlehli kouzlu ovesných vloček? Víte, o co svoje tělo ošizujete a co všechno dokáží s vaším zdravím? Umí toho totiž opravdu hodně.

Oves patří mezi nejzdravější obiloviny a je ze všech nejmladší. Až v raném středověku jeho výhody objevili Slované. Nyní se pěstuje kolem 50 druhů ovsa a to hlavně ve střední Evropě.

Autor

Více
VALENTÝN – SKVĚLÉ MENU, SE KTERÝM ZABODUJETE

VALENTÝN – SKVĚLÉ MENU, SE KTERÝM ZABODUJETE

 

Valentýn se blíží. Pro někoho je to den jako každý jiný, pro jiného je to svátek lásky a příležitost k vyznání své náklonnosti. Jedni Valentýna milují, jiní jej nenávidí a tvrdí, že láska by se neměla vyznávat jenom v tento den. A proč právě 14. únor? Proč se to v polovině února srdíčky kolem nás jenom hemží?

Autor

Více
UZENÉ MASO – NA CO SI DÁT POZOR A JAK POZNÁTE TO NEJKVALITNĚJŠÍ?

UZENÉ MASO – NA CO SI DÁT POZOR A JAK POZNÁTE TO NEJKVALITNĚJŠÍ?

Uzené maso – také se vám sbíhají sliny, vyslovíte-li tato dvě slova? Kouřová chuť a vůně dokáže dostat do pozoru chuťové pohárky nejednoho z nás.

Typická kouřová chuť a vůně skvěle pasuje k české tradiční čočce na kyselo, do plněných bramborových knedlíků či do různých polévek. Oblíbené jsou i zapečené brambory s uzeným či slovenské halušky.  Stačí vždy kousek a jídlo rázem dostane výraznější chuť.  Nebo stačí jenom maso nakrájet a pochutnat si na něm s čerstvým chlebem, hořčicí či křenem.

Autor

Více
ČESNEK A ZÁZVOR – DVA POMOCNÍCI PROTI NACHLAZENÍ

ČESNEK A ZÁZVOR – DVA POMOCNÍCI PROTI NACHLAZENÍ

 

Nevlídné podzimní a zimní období je každý rok spojeno výskytem virových a chřipkových onemocnění. Nechcete-li sáhnout po přípravcích z lékárny či dokonce antibioticích, poradíme vám jak se nemocem co nejlépe bránit. A to přírodní cestou.

Jednou z přírodních látek, která má vyšší účinek než antibiotika je česnek. Česnek je považován za jeden z největších darů přírodní medicíny. Je vhodné ho užívat v rámci prevence i při prvních příznacích nachlazení či různých onemocnění. Jaké má česnek účinky na naše zdraví?

Autor

Více
RÝŽE – VYCHYTÁVKY VE VAŘENÍ, PŘIPRAVUJETE JI SPRÁVNĚ?

RÝŽE – VYCHYTÁVKY VE VAŘENÍ, PŘIPRAVUJETE JI SPRÁVNĚ?

Rýže hraje v lidské stravě velmi důležitou roli už po tisíce let. Konzumují ji lidé napříč celému kontinentu. Po pšenici je rýže druhá nejrozšířenější obilovina, každý rok se na světě spotřebuje přibližně 520 milionů tun rýže. Rýže se začala pěstovat v Číně, Indii a Thajsku a postupně se rozšířila i do dalších zemí. Do Čech se dostala až v 16. století ze Španělska.

Autor

Více
BANÁNY – GENIÁLNÍ RADY, JAK JE SPRÁVNĚ UCHOVAT

BANÁNY – GENIÁLNÍ RADY, JAK JE SPRÁVNĚ UCHOVAT

Banány patří mezi nejoblíbenější exotické ovoce. Pochází z Asie a pěstují se nejvíce v latinské Americe.

Banány obsahují velké množství vlákniny, minerálů a také řadu antioxidantů. Představují rychlý zdroj energie, jsou tvořeny výhradně vodou a sacharidy. V nezralých, tedy zelených, banánech jsou sacharidy zastoupeny především ve formě pomalu stravitelného škrobu, ale spolu s tím jak banán zraje, mění se škrob na stravitelné cukry (glukózu, fruktózu a sacharózu).  Banány obsahují jenom velmi málo bílkovin a prakticky žádný tuk.

Autor

Více
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINY – DOPŘEJTE SI V ZIMĚ DÁVKU VITAMÍNŮ

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINY – DOPŘEJTE SI V ZIMĚ DÁVKU VITAMÍNŮ

Hlavní rozdíl u zavařování zeleniny, oproti ovoci, je v použitém nálevu. Ty mohou být kyselé, sladkokyselé, pikantní i hodně ostré. Recepty na nakládané okurky, rajčatové kečupy a zeleninové směsi všichni známe. Zelenina musí být čerstvá a kvalitní. Poškozenou a nahnilou zeleninu rozhodně nezavařujeme. Nejdříve zeleninu očistíme, omyjeme pod studenou vodou a potom vkládáme do sklenic. I u zavařování zeleniny dbáme na dostatečnou hygienu sklenic a víček.

Autor

Více
LOSOS – ZDRAVÁ RYBA NA TALÍŘI

LOSOS – ZDRAVÁ RYBA NA TALÍŘI

 

Losos – delikátní, výživný, jednoduchý a rychlý na přípravu. Přesně takový je losos. Ryba, kterou odborníci pokládají za nejvíc zdraví prospěšnou. Tato ryba se stala v české kuchyni jednou z nejpoužívanějších a to díky výtečné chuti. Pro její jemnost si na této rybě pochutnávají ti, kteří rybině zrovna moc neholdují. Oblíbenost na trhu zvyšuje ale i fakt, že se při konzumaci nemusíme obávat, že nalezneme kost. Můžeme si tak na něm pochutnat s dokonalým požitkem a komfortem.

Autor

Více