S nadcházejícím podzimem se šípkové keře obalují krásnými červenými plody. Vyzbrojte se rukavicemi a vyrazte do přírody.  Naplňte si košík červenými, lesklými šípky. Za nějaký ten škrábanec a námahu to opravdu stojí.

Dar přírody

Šípky jsou doslova darem přírody. Obsahují velké množství vitamínu C, díky tomu můžeme šípky zařadit mezi superpotraviny. Věděli jste, že šípky obsahují desetkrát víc vitamínu C než třeba pomeranče? A není to vše. Obsahují také vitamín A a také účinný antioxidant lykopen. Nechybí ani minerály, vitamín K, pektiny a kyselina citronová. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitamínu C jsou pak výborným lékem proti paradentóze a onemocnění dásní.

 

Září a říjen nabízí ideální počasí na sběr červených plodů. Do přírody se vydejte za suchých a slunečných dnů, kdy je obsah vitamínu C nejvyšší.  Do košíku pak dávejte jen tvrdé červené nebo oranžové šípky, vyhněte se těm přezrálým.

 

Co s nimi?

Šípky máte nasbírané a nevíte co s nimi? Šípky se v syrovém stavu nedají jíst, ale po tepelné úpravě vás ohromí jedinečná chuť.  Vsaďte třeba na šípkovou marmeládu, která je nejlepší z již přemrzlých šípků. Zpracování šípků je sice poměrně náročnější ale stojí to za to. Šípky totiž musíte zbavit semínek a dráždivých chloupků. Postup při vaření marmelády je pak stejný jako u ovoce. Marmeláda je pak skvělá jen tak na chleba s máslem nebo se hodí k přípravě šípkové omáčky ke zvěřině.

 

Šípky také můžete usušit třeba v sušičce a připravit z nich zdravý a lahodný čaj, který dokáže podpořit imunitu během zimního období. Čaj totiž pomáhá při chřipkách a nachlazení a navíc působí i močopudně. Šípky opět zbavte chloupků, pokud si chcete ušetřit práci s čištěním, je dobré čaj přecedit přes pláténko nebo velmi husté sítko. Chcete zachovat víc vitamínu C? Pak šípky vyloženě nevařte. Rozdrťte je a přes noc je nechte namočené ve vodě. Druhý den odvar zahřejte těsně pod bod varu a přeceďte. Na litr vody jsou potřeba asi dvě hrsti sušených plodů šípku.

 

A jak využíváte mocnou sílu šípků vy? Sušíte, zavařujte nebo máte nějaký zajímavý rodinný recept?

Hledat

Kategorie