Každý kuchař určitě ocení pár rad a vychytávek, které mu usnadní vaření. My vám přinášíme 25 zlepšováků, které se vám mohou v kuchyni hodit.

Vychytávky a zlepšováky

 

  1. Víte, jak poznáte, že jsou vajíčka čerstvá? Stačí je ponořit do vody. Pokud bude vajíčko plavat na povrchu, je staré.
  2. Při vaření vajec přidejte do vody několik kapek octa. Takto uvařená vejce půjdou snáze oloupat a nepopraskají.
  3. Uvařené vejce ve skořápce položte na rovnou podložku a roztočte jej. Pokud se pomalu otáčí kolem své osy, je dostatečně uvařené. Pokud se kolébá na strany, střed vejce je syrový.
  4. Občas se stane, že například při vaření polévky přeteče pěna ven. Dejte přes hrnec dřevěnou lžíci a je po problému.
  5. Na zahušťování omáček poslouží stejně dobře jako mouka například rozmixovaná zelenina či nastrouhaný brambor. Použít můžeme i chlebovou kůrku, pokrm se pak ale dříve kazí.
  6. Slzavému vodopádu při krájení cibule předejdeme, pokud nůž oplachujeme vodou nebo ho nahřejeme.
  7. Cibule na posyp jídla bude rychleji zlatavá, posypeme-li ji před smažením moukou.
  8. Chceme-li od česnekového odéru očistit prkénko, omyjeme je citrónovou šťávou.
  9. Zápach z úst po česnekovém jídle pomůže neutralizovat mléko.
  10. Také se vám stalo, že vám mléko uteklo z hrnce? Nehodě lze předejít. Stačí okraj hrnce potřít máslem. Máslem můžeme vymazat i dno hrnce a předejdeme tak připálení mléka.
  11. Přesolenou zeleninu zachráním tak, že ji přelijeme horkou vodou, pokud ani to nepomůže, vmícháme pár lžic zakysané smetany.
  12. Nevíte co se ztvrdlým sýrem? Stačí ho na pár hodin vložit do mléka. Sýr opět krásně změkne.
  13. Neupotřebíte-li celý citron najednou, stačí ho propíchnout vidličkou a vymačkat pouze potřebné množství šťávy. Pak ho uložíme zpět do chladna.
  14. Stříkání sádla či oleje při zahřátí předejdeme, nasypeme-li do pánve špetku soli či položíme pár párátek.
  15. Přesolenou polévku napravíme, povaříme-li v ní jednu či dvě brambory.
  16. Při vaření vkládáme zeleninu vždy do vroucí vody, aby neztratila chuť a vitamíny.
  17. Maso i bez chladničky vydrží déle, pokud ho naložíme do mléka. Maso musí být celé ponořené a denně ho obracíme. Mléko sice zkysne, ale maso zůstane čerstvé a bude jemnější a křehčí. Před úpravou ho samozřejmě důkladně omyjeme.
  18. Zvadlá petrželová nať bude opět jako čerstvá, pokropíme-li ji rozprostřenou na talíři a zakryjeme druhým talířem.
  19. Nejste-li vlastníkem digestoře, pomoci vám může i miska s bílým octem postavená vedle sporáku – ta zápach pohltí.
  20. Pokud milujete křupavé bramboráky, přidejte do těsta několik lžiček tvarohu. Díky němu bude upečený bramborák velmi chutný a křupavý.
  21. Skladujeme-li mrkev v ledničce, neodkrajujeme nať. Odkrojením zkrátíte její životnost.
  22. Pomeranče před loupáním ponořte do vlažné vody. Půjdou pak lépe loupat.
  23. Rozkrojené avokádo nezčerná, pokud ho pokapete citronem.
  24. Do rýže před vařením přidejte několik kapek citronu, bude mít po uvaření bělostnou barvu.
  25. Luštěniny vždy solte až po uvaření. Ve slané vodě se vaří mnohem déle.

Hledat

Kategorie